Woloan, Sulawesi

viae vitae Woloan

Het eiland Sulawesi is met zijn 15 miljoen inwoners één van de grotere eilanden van Indonesië, dat officieel ‘Republik Indonesia’ heet. Een immens land, met een rijke geschiedenis. Menig Nederlander die ‘de gordel van smaragd’ nog kent uit de periode Nederlands Indië, kan nog steeds het rijtje met eilandennamen opdreunen.

Sulawesi is in grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km2. De oorspronkelijke naam, Celebes, dankt het eiland waarschijnlijk aan de Portugezen. Deze noemden de kust van Monado de ‘porto dos celebros’, oftewel de ‘beruchte kaap’, gezien de gevaarlijke riffen.

In het zuiden ligt Makassar (het vroegere Ujung Pandang), de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Deze plaats was een belangrijke havenplaats voor de Nederlanders ten tijde van de VOC. Veel van de specerijen uit de Molukken werden via deze havenplaats naar Europa verscheept.

In de noordpunt van het eiland ligt provinciehoofdstad Manado, waar zo’n 10% van de ruim 2,5 miljoen inwoners van Noord-Sulawesi woont. 28 Kilometer daar vandaan vinden we Woloan, met kindertehuis Sayap Kasih.